Bakan Tunç, depremin yol açtığı acı bilançoyu adalet teşkilatında açıkladı
Bakan Tunç, depremin adalet teşkilatında yarattığı acı bilançoyu açıkladı.
GAZİANTEP – Deprem bölgesini ziyaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş depreminin Adalet teşkilatına verdiği zararın acı bilançosunu açıkladı. Bakan Tunç, depremde 231 çalışanın hayatını kaybettiğini, 15 adliye sarayının ağır, 49 adliyenin orta ve hafif hasarlı, 11 cezaevinin de ağır hasar gördüğünü açıkladı.
Adalet Bakanı Bakan Yılmaz, Gaziantep Valisi Kemal Ceber ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezini ziyaret etti. Yapılan çalışmalar ve depremzedelerin ihtiyaçları hakkında bilgi aldı. Bakan Tunç ve beraberindekiler daha sonra İslahiye ilçesine giderek İslahiye Afete Uyum Merkezi’nde toplantı yaptı.
Toplantıda yürütülen çalışma ve hizmetler hakkında bilgi verilen Bakan Tunç, Kahramanmaraş depremlerinin hissedildiği 11 ilde adalet teşkilatına verdiği zararı anlattı. Deprem bölgesine yaptıkları ziyaretlerde depremlerin verdiği zararı ve yerinde yapılan inşaat ve onarım çalışmalarını gördüklerini belirten Bakan Tunç, toplamda 50 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği 4 bin kişinin Nurdağlı olduğunu hatırlattı. ve İslahiye, hayatını kaybedenlere rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diledi.
“Hükümet için en önemli öncelik: deprem”
Bakan Tunç, deprem konusunun hükümetimizin birinci önceliği olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımız kabine toplantılarında daha önce yapılan çalışmalar, yaraların sarılması ve şehirlerin yeniden inşası ile ilgili tüm bakanlıklarımızdan bilgi alarak ve gözden geçirerek toplantıya başlıyor. Birinci önceliğimiz deprem bölgesindeki 11 ilimiz, “Tekrar ayağa kalkmak, yaraları sarmak. Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde bunun mücadelesini veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi.
Adalet Bakanlığı’nın depremin hemen ardından yürüttüğü çalışmaları anlatan Bakan Tunç, “Adalet Bakanlığı olarak deprem sonrası kriz merkezi oluşturduk, 7/24 çalışan bir kriz merkeziydi. Öncelikle 120 sayılı OHAL KHK’sı ile yargıda gelişigüzel mağduriyetlere yol açmıştır, kovuşturmaya uğramamak için yargı sürelerinin durdurulması söz konusu olmuştur.Yargıdaki tüm mühletler 6 Şubat-2 Mayıs ortasında durduruldu. 7 bin kişiyi bölgedeki 11 ildeki misafirhanelerimizde ağırladık. 1.196 konteynırımız 11 ile bakanlık olarak aralıklı olarak temin edildi. Kanıt en değerli şeydir. Delillerin bir an önce tespiti, hasarlı ve ağır hasarlı binalardan sorumluların tespiti idi.Bölgeye bin hakim ve savcı görevlendirdik.Bölgeye 518 tıp uzmanı görevlendirdik, DNA ve kimlik tespitlerinde görev aldıkları yer. Diğer illerden toplam 7.500 işçi bölge illerine destek verdi. yapıldı. Cezaevi arama kurtarma ekiplerimiz var. Çoğu hapishane gardiyanı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı 346 akredite Arama Kurtarma görevlisi 41 kişiyi enkazdan sağ olarak kurtardı.
Depremlerin Türk Adalet Sistemine verdiği acı kayıpları hatırlatan Bakan Tunç, acı bilançoyu şöyle anlattı:
“Adalet teşkilatımız da kayıplar verdi. Toplamda 231 adliye çalışanımızı depremde kaybettik. Hasarlı binalarımız oldu. 15 adliye sarayının yapım sürecini ağır hasarlı başlattık. 49 adliyemiz orta ve hafif hasarlı. devlet konağının içindeydi.Orta hasarlı olanları onardık ve hizmetin kesintisiz devamını sağladık.Ağır hasarlı olanların da ihale ve yapım süreçlerini takip ediyoruz.Denetim binalarımızdan ikisi ağır hasar gördü, diğerleri ile yeniden faaliyete geçti. Ağır hasarlı olanları yıkıp yenilerini yapıyoruz, kapattık, bir kısmını yıktık, 12 bin hükümlü ve tutukluyu başka illere nakletmek zorunda kaldık, az hasarlı ve hasarsız olanlar faaliyetlerine devam ediyor. Bakanlık olarak bölgeye 473 milyon 819 bin TL harcadık, onarımları yaptırdık ve hizmetin aksamasını önledik.Tabii depremin olduğu bölgede ağırlaşan davalarla ilgili bölgede yeni mahkemelerin kurulması zaruri hale geldi. Toplamda 11 ilimizde 131 yeni mahkeme kurduk. Bunlardan 4’ü istinaf mahkemesi, 2’si adliye mahkemesi ve 2’si de idari yargı mahkemesidir.”
Gaziantep haberleri
Depremde hasar gören 11 vilayet arasında yer alan Gaziantep’te yapılacak yatırımlar ile Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bu ziyaretimiz sırasında bölgede alınacak tedbirler ve gerekli yasal düzenlemeler istişareler Mahkeme sayısı 19’a çıkarıldı 12 merkezde Asliye Ceza Mahkemeleri kurduk 1 Aile Mahkemesi kurduk 3 hukuk mahkemesi kurduk İslahiye’de Asliye Hukuk Mahkemesi kurduk.Nurdağı’nda 1 Asliye Hukuk Mahkemesi kurduk.Ayrıca Gaziantep merkezde 2 idare mahkemesi kurduk.Bu kadar beklenen dava yoğunluğu Bunu karşılayabilecek bir mahkemenin kurulmasını sağladık. Hâkimler ve Savcılar Kurulu kararı ile yeni atamalar Göreve başlayarak yargı sürecini aksatmadan çalışmalara devam edildi.Yeni Bölge İdare Mahkemesi’ni peyderpey Gaziantep’e kazandıracağız. Gaziantep Tabip Kurumu bölgeye hitap ediyor ve eylül ayında İsimli Tıp Kurumu binamızın ihalesini kazandık. Bir de adalet çalışanı yetiştirme merkezi projemiz var. Bölge eğitim merkezini Gaziantep’e kazandıracağız. İslahiye Adalet binamız hafif hasarlı, 2012 yılında yapılmış sağlam bir binaydı. Şu anda hizmet veriyor. Deprem hasarını onarmak için 7.5 milyon TL ödenek aktardık ve hasarlar onarıldı. islahiye adliye konutu. Çalışanımızın kaldığı konutlar ağır hasar görmüş ve yıkılmıştır. Yeni adliye lojmanlarının inşaatına başlayacağız. Burada 50 daireye ihtiyacımız var, üretim sürecini takip ediyoruz. Nurdağı’ndaki adliyemiz hükümet konağı içinde hizmet veriyordu. Halen hizmetine devam etmektedir. Depremde ağır hasar gören adliyelerimiz vardı ve onun yerine yeni binaların yapım sürecini yakından takip ediyoruz” dedi.
Bakan Tunç, İslahiye’de yaptığı incelemelerin ardından hatasız Hatay’a geçti.